2021.09.26. - 10.10.

Budapesti Őszi FESZTIVÀL

KöszöntŐ

Kedves fesztiválozók, kedves budapestiek!

Útjára indítani egy fesztivált mindig nagy öröm, de újragondolni még inkább az. Még akkor is, ha az újragondolást részben kényszer szülte: alkalmazkodni kellett az állandóan változó járványhelyzethez, és azt se felejtsük el, hogy hosszú idő óta ez az első év, amikor a főváros őszi fesztiválja nem számíthat egy forint állami forrásra sem.

De nem kell aggódni. Budapest egy erős város, ami nem csak túl tud lépni az akadályokon, hanem sokszor előnyére is tudja fordítani azokat. Felélesztve a CAFe Budapest eredeti nevét, újragondolva hagyományait, 2021. szeptember 26-án visszatér a főváros utcáira és színpadjaira a Budapesti Őszi Fesztivál.

Eredendően kísérletező, kortárs rendezvény volt; és célunk, hogy idén minden korábbinál bátrabban nyissunk a tehetséges, feltörekvő művészek és új művészeti ágak felé. A programok döntő többsége független produkciók felkarolásával, kiváló szakmai partnerek közreműködésével jön létre. Ez a fesztivál lehetőséget ad, összeköt, közös gondolkodásra és termékeny alkotásra ösztönöz. Teret és esélyt ad az új kezdeményezéseknek.

Miben lesz más az idei, megújult fesztivál? Leginkább abban, ahogy belakja a várost. Fontos szerepet kapnak a közterek, elhagyatott kirakatok galériákká válnak, parkolókat kortárs tánc tölt meg, színpaddá lesznek a terek.
Minél szélesebb a kulturális spektrum, annál árnyaltabb képet mutat a művészeteket befogadó és sokszínű Budapest. Az idei, több jeles évfordulót felölelő tematika is mutatja, hogy a különféle művészeti ágak képviselői milyen jól megférnek egy nagy közös programban, a kölcsönhatások felerősítik alkotásaik erejét. Többek között a 100 éve született író, Mészöly Miklós, a filmrendező Jancsó Miklós, vagy az immár 700 éve csak alkotásain keresztül velünk élő örök kortárs, Dante munkásságának bemutatása is különleges pillanatokat tartogat.

Van még egy fontos dolog, amit mindenképp ki kell emelni. A kultúrát nem lehet, nem szabad központilag, pillanatnyi érdekek mentén irányítani. Nyitnunk kell a kerületek, az autonóm helyi közösségek és alkotók felé. Ezen az úton indulunk most el az Őszi Fesztivállal is.

A szervezőkkel együtt szeretettel várunk minden érdeklődőt Budapest-szerte egy szabad, városi örömünnepre, ahol mindenki megtapasztalhatja, hogy Budapest a kulturális életben is nyitott, megújulásra képes város.

Karácsony Gergely

Budapest főpolgármestere

Gy. Németh Erzsébet

Humán területekért felelős főpolgármester-helyettes

Kedves Budapestiek!

Szeretett városunk történetét millióféleképpen elmesélhetjük: nagy politikai sorsfordulókon, a folyamatos fejlődésen vagy sok-sok család életén keresztül. Talán a legpontosabb, legigazabb történet mégis a kultúrán keresztül fogalmazható meg.

A kultúra egyszerre jelent állandóságot és folyamatos változást, a kultúra a folytonosság és a dinamikus megújulás metaforája. A művészet emlékezet és egy jelenben zajló “jövőprojekt”.

A megújult formában visszatérő Budapesti Őszi Fesztivál pedig mindezeket együttesen mutatja fel.

Napjaink piacorientált világában, a világvárosok globális és békés küzdelmében a kultúra a versenyképesség egyik feltétele. Ezen kihívás elől nem lehet kitérni. A budapesti kulturális élet, ez a fesztivál annak példája is, hogy nem kell, és nem is szabad a verseny érdekében elfelejteni városunk sajátos budapestiségét, a benne alkotó művészek csak rájuk jellemző érzékenységét, tudatosságát és autonómiáját. A fesztivál programgazdasága éppen annak jele, hogy a kultúra globalizálódása ellenére nem kell annak uniformizálódnia, és továbbra is lehetséges városunk kulturális egyediségének megőrzése és megjelenítése.

Ez utóbbi soha nem abban ölt formát, hogy felülről „nevelik” a művészeket és a közönséget. Nem tud ugyanis lélegezni egy város és egy ország, ha a kultúra tetejét folyamatosan metszik, a törzsét faragják, az aljnövényzetét tapossák. Ezzel szemben lesz a Budapesti Őszi Fesztivál a közönség, a kultúraszervezők és az alkotók fesztiválja.

A politikának, a politikusnak ugyanis nem a színpadon vagy a kiállítások installációin, hanem a nézők soraiban van a helye. A politikának nem falakat és határokat kell húznia a kultúra elé, hanem hagyni kell, hogy a művészet lebontsa azokat, a határtalan sodrás és befogadást tereit hozza létre.

A városhoz való jog tehát a kultúrához való jogot is jelenti. A művészet, egy fővárosi tér és idő emlékezete, továbbá jelene nem csak akkor aktív, ha a kultúra szabad, hanem ha annak “szabadságaiból” a budapestiek is részesülnek, azokhoz hozzáférnek.

A Budapesti Őszi Fesztivál egy ilyen programsorozat, ilyen igazi szabadságprojekt! Vegyenek részt benne Önök is!

Itt és más - harminc éve indította útjára a Főváros, 2021 őszén pedig megújult formában tér vissza Budapest kortárs fesztiválja.

A bő kéthetes, mintegy száz egyedi eseményt kínáló programsorozatban a hagyományos időrendi és műfaji felosztás mellett kilenc tematikus csoportosítást, úgynevezett élményutat ajánlunk. Ezzel igyekszünk elősegíteni, hogy mindenki a számára legizgalmasabbnak tűnő irányba indulhasson el fizikailag és képletesen is, a különböző művészeti élmények során rejtett összefüggésekre bukkanhasson vagy éppen elmélyedhessen egy-egy alkotó, stílus világában. Aki az #ébrenálmodókat követi, ősbemutatók feladványaival és jubiláló szellemóriások máig inspiráló munkáival találkozhat. Az #együttmozdulók garantáltan kizökkentenek a megszokott keretekből, bárki a programok aktív részesévé válhat. A #várostbelakók közterületeken létrejövő, az épített környezetet érzéki módon újraértelmező élményekkel gazdagodhatnak. Az #egymástépítők révén magukat markánsan megfogalmazó közösségek világába tekinthetünk be.

Külön büszkeség, hogy minden kiszámíthatatlanság ellenére számos kiváló külföldi alkotót és produkciót köszönthetünk a fesztiválon, legtöbbjük először jár Budapesten. A #welcomeculture élményút során komolyzenei koncertek, színházi előadások, kortárstánc produkciók, kiállítások, streetart installációk egyaránt megtalálhatók.

A főváros ereje sokszínűségében, kerületeinek változatosságában, az ott élők és alkotók kreativitásában rejlik. Budapesti fesztiváljainkat velük szoros együttműködésben képzeljük el és fejlesztjük. Az Őszi Fesztiválon most négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő, de minden látogató számára élményt nyújtó programsorozatok. Az I. kerületben a #szellemóriásokvára korszakos zsenik művészetét idézi fel, a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel, a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális hagyományokat és törekvéseket mutatja be, míg a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésekre hív.

Az Őszi Fesztivál a – remélhetőleg zavartalan – budapesti kulturális évad nagyszabású nyitányaként hívja felfedezésre és kalandozásra a városlakókat és az ide látogatókat. A távolságtartás és lezárás időszaka utáni újranyitás nem lehet pusztán az ismerős terek ismételt birtokbavétele. Sokkal inkább ösztönzés arra, hogy nyissunk az újra: nézzünk friss szemmel a környezetünkre, hallgassuk kíváncsisággal egymás történeteit, alakítsuk ki a közösségi együttlét aktív formáit. Ezektől válik jellegzetesen helyivé, korunk állapotát feltérképezővé, alkotói hangokat megszólaltatóvá fesztiválunk, a budapestiek fesztiválja. Tartsanak velünk, fesztiválozzunk együtt, hiszen kortársak vagyunk.

Faix Csaba

A Budapest Brand vezérigazgatója