20211009

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Budapest100: Ablak a Bartókra

Építészeti-kulturális fesztivál a Bartók Béla úton

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat, miközben a körülöttünk lévő építészeti értékekre is felhívja a figyelmet.

Időpont

2021. október 9. 10:00-20:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#városi séta #Ablakabartókra #Együttmozdulók #Várostbelakók

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, ami közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 eseménye. A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs

Építészeti Központ kezdeményezésére, a százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultunk, és városrészeket választottunk, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Emiatt először az akkor 120 éves Nagykörút vonalán nyitottuk meg az épületeket, majd a Rakpartok hosszában ünnepeltünk. 2018-ban nyitottunk a Térre, 2019-ben a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredtünk, 2020-ban a Budapest100 10. születésnapja alkalmából a közösségeket ünnepeltük, 2021-ben pedig az újratervezéssel foglalkoztunk, és az 1921 -1930 és 1945–1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutattuk be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Idén októberben a Bartók Béla úton nyitják meg a házak a kapuikat az érdeklődőknek. 

Programtípusok:
háztörténeti kiállítás és séta, kerekasztal beszélgetés, akusztikus koncert, táncelőadás, családi és gyerekprogramok, stb.

A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Minden program ingyenes.

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Bartók Béla út és környező utcák   1114 Budapest, Bartók Béla utca

Bartók Béla út és környező utcák

1114 Budapest, Bartók Béla utca

Kapcsolódó programok

Színház a város

városi séta

Színház a város
- és az élet a legjobb színdarab
Hírdalcsokor live

performansz

városi séta

Hírdalcsokor live
Alicja Rogalska (PL), Erdődi Katalin, Annus Réka, a Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének együttműködése
„Bartók Anno – avagy egy új városrész születik”

városi séta

„Bartók Anno – avagy egy új városrész születik”
Városi séta a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig